Bra att veta

Om du åker på en kryssning finns det inte så mycket vett- och etikettregler du måste följa eller några specifika saker du måste tänka på.

Men när du åker på kryssning utanför Sverige finns det ett par saker som kan vara bra att veta.

Till att börja med måste du se efter varifrån kryssningen avgår. De flesta kryssningar har avresehamn i något annat land än i Sverige och du måste själv se till att du tar dig dit. Många företag samarbetar med olika flygbolag och kan hjälpa dig med bokningen av flyg och eventuellt hotell, om du skulle komma ett par dagar tidigare. Bokning av flyg och hotell sker i samband med bokningen av din kryssning och kryssningen bokar du antingen via internet eller telefon.

Passet är viktigt att du har med dig då det är många olika länder du kan komma att besöka.

När du går iland på de olika platserna fartyget tar dig till, var alltid noggrann med att du vet om när du ska vara ombord på fartyget igen. Åker fartyget så står du där utan packning. Och när du vet vilken tid du måste vara ombord igen, håll koll på klockan! Tänk på att de olika destinationerna kan vara i olika tidszoner så ställ om klockan om så behövs så att du inte missar ombordstigningen.

Utomhus kan det vara tropisk värme medan utrymmena inomhus är luftkonditionerade. Därför kan det vara bra att ta med sig en extra tröja eller sjal att kunna dra över sig om man skulle känna sig lite frusen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fartygen är så gott som rökfria. Det finns däremot speciella områden dit rökare kan gå och ta en cigarett. Även hytterna och balkongerna är rökfria.