Sabaton Cruise

Det finns många kryssningsfartyg som arrangerar specialkryssningar med olika teman. Sedan 2009 har hårdrocksgruppen Sabaton arrangerat en populär kryssning som brukar gå av stapeln i november eller december. De populära kryssningarna brukar vanligtvis gå mellan Stockholm och Åbo och de blir slutsålda snabbt. 2016 hade Sabaton sin kryssning på fartyget Galaxy som ägs av Tallink Silja och alla biljetter såldes slut på 19 minuter. Sabaton är en svensk rockgrupp som sjunger om krig och kända slag, utan för den delen att glorifiera det. De har annonserat om en kryssning under 2022 men för att delta får du bege dig till Aten. Den 14 augusti 2022 så kommer kryssningen Hammership att avsegla och förutom Sabaton spelar ett flertal andra band. Det är alltså inte Sabaton Cruise men ändå en kryssning där det populära bandet spelar. Temakryssningar är ett perfekt sätt att möta likasinnade och därför är de väldigt populära. Det behöver såklart inte vara hårdrock utan det kan vara motorkryssningar där en hylsnyckel diskuteras, en andliga kryssningar då meningen med livet tas upp eller champagnekryssningar.

Man som spelar gitarr

Kryssning på Medelhavet

En kryssning på Medelhavet är ett väldigt bekvämt och populärt sätt att upptäcka olika länder i Europa. För en bråkdel av vad det skulle kosta att flyga mellan alla länder får du chansen att se medelhavsländerna från sin bästa sida – till havs. Många svenskar har efter en kryssning upptäckt sitt favoritställe och köpt semesterbostad i utlandet. Exempelvis kan en svensktalande fastighetsmäklare Torrevieja hjälpa dig att hitta lägenhet på spanska solkusten. Under en kryssning så bor du de flesta nätter på båten men i vissa fall kan det även ingå någon hotellövernattning på land. När det gäller mat beror det, precis som på hotell, vilken slags resa du köpt. Oftast ingår en buffé men det finns chans att äta a la carte också. Båtarna är som städer med restauranger, barer, shoppingstråk och givetvis plats för sol och bad. De flesta svenska researrangörerna har Medelhavskryssningar i deras utbud, och du har ofta chans att besöka Spanien, Italien, Frankrike och Grekland under samma resa.

Symphony of the Seas

Världens största kryssningsfartyg heter Symphony of the Seas och ägs av Royal Caribbean vilka för övrigt har de tre största skeppen. Symphony of the Seas sjösattes 2018 och kan ta upp till 6680 passagerare och har en personalstab på 2200 personer. Kryssningsfartyget är 362 meter långt, så ladda upp med Powerade för det gäller att ha mycket energi om du vill se alla 16 passagerardäck. Det finns givetvis mycket att roa sig med under kryssningarna och Symphony of the Seas har hela 23 restauranger. Som aktivitet finns en linbana, vattenland och en lång rutschkana som sträcker sig över tio däck och mycket mycket mer.

Vatten och en röd himmel

Kryssningar inom Sverige

Har du precis köpt bostad i Kista och ekonomin sätter stopp för dyra utlandskryssningar finns det dagskryssningar inom Sverige. Hur kan det vara möjligt tänker du? Då svarar vi Göta kanal så klart. Det finns en hel uppsjö av olika turer och paket att välja mellan. Du kan i stort sett kliva på en båt var som helst utefter Göta kanal som sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön. Det finns möjlighet att åka hela Göta kanal med övernattningar på valda orter. Väljer du att åka hela kanalen så passerar du 58 stycken slussar.

En båt på Göta kanal

Kryssning på Mosel och Rhen

Det finns olika typer av kryssningar men en av de mest uppskattade är flodkryssningarna som går på Rhen och dess biflod Mosel. Både Rhen och Mosel är känt för dess natursköna områden och kryssningen går längs vindalar, berg, charmiga små byar och givetvis makalösa slott och vingårdar. Det här är ett område som lockat konstnärer i hundratals år så glöm inte att ta med färgpennor och måla av prakten för den tar andan ur en. Floden Mosel är 55 mil lång medan Rhen är cirka 123 mil. De flesta kryssningarna går i Rheinland-Pfalz och mot Frankrike eftersom det är där de flesta slotten och vingårdarna ligger. Det är ett bördigt och ibland även bergigt landskap. Flodkryssningarna finns i olika prisklasser och längd, exempelvis finns det även dagskryssningar som bara kostar kring en tusenlapp. På de längre kryssningarna ingår mat och logi men båtarna brukar såklart även stanna till i vissa byar, slott och vingårdar så att besökarna har chans att uppleva vissa turistattraktioner på land. Det finns ett flertal organisatörer till dessa kryssningar så det är i stort sett möjligt att skräddarsy efter egna önskemål på stopp och sightseeing.

Naturbild från Mosel

Vad kommer hända med kryssningar efter Covid-19?

Pandemin har sannerligen påverkat allas liv och många som arbetar inom turism har förlorat sina jobb. Vi har inte kunnat åka på kryssningar i år och vi undrar vad som kommer att hända med industrin. I förra veckan meddelande Tallink Silja att man ska varsla 500 personer. Redan i somras varslade de 450 personer och det slutade med att 300 personer förlorade sina jobb. I slutet av november upphör korttidspermittering av personal och det gör att man nu väljer att lägga ett nytt varsel. Själva lägger vi nu vår reskassa på renovering av köket och här hittade vi en hel guide om hur man renoverar köket.

Kök med vit fläktkåpa

Upplev den Spanska kusten från havet

Vi alla drömmer att äga ett boende i solen någon annanstans i världen än hemma i kalla och dystra Sverige. Ett av de mest populära ställen där svenskar äger ett sekundärt boende är nere i soliga Spanien (länk till vackra och prisvärda bostäder i Spanien). Spanien erbjuder massvis med fina kuster och intressant kultur med god mat och mycket, mycket mer. Det bästa av allt är att du kan ta en kryssning hela vägen ner och få uppleva kusten på ett helt nytt sätt. Kusten kan nämligen upplevas på väldigt olika sätt från havet och från land. Från havet får du en mycket större helhets bild av kusten och dess intressanta geografi medan från land så ser du bara under fötterna. En kryssning är ju också det bästa som finns när det kommer till nöje och att få starta sin semester med en kryssning kan aldrig slå fel. Vi rekommenderar att prova en kryssning ner till Spanien för att njuta av god mat, underbar kultur och givetvis vackra stränder och sköna vyer.

Kryssningsfartyg och båtar i en spansk hamn

Kryssningar i Alaska

Att resa till USA gör många bara en gång i livet. Det är ett stort land och man vill hinna se så mycket som möjligt. Därför är det bra att kombinera olika aktiviteter och resmål när man väl är på plats. här bokade vi en bra grundtur i USA för att resa runt och få se så mycket som möjligt. Sedan är det många som kanske väljer en kryssning till Karibien men ett bra tips är att kryssa till Alaska istället. De utgår från Seattle många gånger och förutom att besöka Alaskas huvudstad Juneau så får man en naturupplevelse som heter duga. Många valar och en otrolig skönhet.

Val i Alaska

Ett besök på kommandobryggan

När vi blivit beviljade ett riktigt bra lån från en bank med förstående personal (klicka här om ni vill veta vilken) valde vi att ta en kryssning till Finland. Den här gången blev det Silja Line och m/s Galaxy. Den är känd som mer av en partybåt, men just den här kryssningen var lugn och programvärdinnan var välkomnande och hjälpsam. Vi pratade med henne efter en frågesport i Starlight Palace och berättade om vårt intresse för fartyg. Efter ett kort telefonsamtal fick vi besöka kommandobryggan tillsammans med henne och de berättade väldigt mycket om hur det fungerar att styra ett så pass stort skepp. M/s Galaxy har tydligen något som de kallar för ”vingar” som de kan fälla ut under vattenytan när det stormar. De här fungerar som stabilisatorer och gör att fartyget inte gungar lika mycket. Något annat vi tyckte var intressant var när de informerade oss om att det enbart är kaptenen som får lägga till fartyget vid kaj, och att det endast är kaptenen som får lägga ut fartyget från kajen.

En svart kaptenshatt

Sveriges andra största sjö

Sverige är fantastiskt och var man än bor är det aldrig långt till vatten där man kan göra en kryssning. Eftersom flygresor påverkar miljön negativt är det många som undviker det och istället väljer att semestra på hemmaplan. Det är ett ypperligt tillfälle att dels besöka vänner som bor i olika delar av landet men också att utforska kryssningsmöjligheterna i svenska sjöar och vattendrag. En plan för oss till sommaren är att besöka vänner som har köpt hus i Jönköping. det blir nog trevligt och dessutom finns det en kryssning på omkring tre timmar på Vättern med start- och slutstation i Jönköping. Vättern är både en mytomspunnen och speciell sjö. Det är Sveriges andra största sjö och även en av de djupaste. Naturen runt den är både vild och vacker samt att vattnet sägs vara så rent att det går att dricka det direkt ur den. En kvarts miljon människor får faktiskt sitt dricksvatten från Vättern så det säger ju en hel del om sjön. För dig som vill fiska finns det både harr, röding och öring.

En stor röding